Albast, Verdiet en Mergel

ALBAST:
Om albast te bewerken heb je ander gereedschap nodig. Punt beitels en en tandbeitels zijn niet geschikt omdat hierdoor kwetsuren in de steen kunnen ontstaan. Helaas is albast niet geschikt om buiten te zetten. Door weersinvloeden wordt de steen minder transparant en dat is juist het verrassende aan albast.

Onderstaand beeld is gemaakt van blauw/grijs geaderde albast. De donkerste delen van de steen laten het meeste licht door.


Het werken in albast is minder zwaar dan in serpentijn. Albast is goed te bewerken met een ronde beitel en door middel van vijlen. Onderstaande witte albast is nauwelijks geaderd en licht wit bewolkt. Ook deze steen is wat transparant. Dat is nauwelijks te zien in het uiteindelijke beeld bij het massieve gladde deel, maar wel door het ruwe deel dat de steen overlapt .

Verjaarscadeau:

Van de kinderen kreeg ik voor mijn verjaardag een stuk ruwe albast. Zonder enig plan ben ik met de bewerking van de steen begonnen. Er kwam een prachtige zachte caramel kleur tevoorschijn dat resulteerde in bijgaand beeld.


VERDIET: 

Onderstaande steen kocht ik bij een bedrijf in Anna Paulowna. Ik viel voor de prachtige kleur. De steensoort is verdiet, een half edelsteen. De verkoper vertelde dat de steen vanwege de hardheid ook wel verdriet werd genoemd.

Zonder plan ben ik begonnen met het vormgeven. Er ontstond een opgerolde slang. Het beeld heb ik de naam Kundalini gegeven, dat is sanskriet voor opgerold.


MERGEL:

Slechts een keer heb ik met mergel gewerkt. Leuk om te doen. En ja hoor het werd weer een uil. Hier ziet het er nog mooi geel uit. Inmiddels is het beeldje in de buitenlucht wat groen geworden.