Keramiek divers

Binnen atelier 6 zijn allerlei verschillende workshops te volgen. Ik was benieuwd of ook het werken met klei me kon bekoren. Ook nu startte ik met een workshop waarbij er verschillende opdrachten en technieken werden doorlopen. Het grote verschil is dat bij het beeldhouwen je altijd alleen maar materiaal weghaalt om tot een vorm te komen. Bij klei kan je meerdere kanten op, zoals het wegsnijden van overtollige materiaal, maar ook het toevoegen ervan.

 

De eerste opdracht luidde maak een tors. Als voorbeeld gebruikte ik een beeld van de beeldhouwer Jan Pater ging ik aan de slag.

De tweede opdracht: maak een reliëf. 

De derde opdracht: maak een kop. Gestart werd met een lange pin op een plank. Daar omheen werden, heel strak, natte repen krantenpapier gedaan om een basis te hebben voor het maken van de kop. Hier omheen werd de klei aangebracht en werd de kop gevormd. Het is een fantasie kop geworden. Toen de klei stevig genoeg was is de kop open gesneden en heb ik de kranten met een grove tang verwijderd. Een pittige klus. Daarna moest de kop weer gesloten worden met klei-pap om de opening weer dicht en onzichtbaar te maken. 

Grote broer en kleine zus

Het plan was om een slungelachtige jongen te maken. Maar gaandeweg werd het een relaxte figuur. Dit beeld is gemaakt van bruin bakkende klei en is ruim 30 cm hoog.


En dit is natuurlijk kleine zus. Gemaakt van witbakkende klei en slechts 20 cm groot.


Naar voorbeeld van het Beemster beeld.

Een aantal jaren geleden vroeg Bianca, onze schoondochter, of ik speciaal iets voor de familie wilde maken. Ze verwees naar een beeld dat ze in de Beemster had gezien. Verschillende keren ben ik er aan begonnen, maar steeds lukte het vormgeven niet goed.

Na een tijdje toch maar weer begonnen en na het nodige puzzelen met de juiste verhoudingen ontstond deze vrouw in balans.

Het beeld is inclusief hardstenen sokkel ongeveer 27 cm hoog. Het is gemaakt van witbakkende klei en een glazuur van champagnekleur.

 

Het beeld heeft een mooie plek gekregen in hun huis te Rustenburg.Eindelijk weer een kop gemaakt. Vooral het vormgeven van de ogen, oren en mond is een uitdaging.

Helaas is het misgegaan bij het biscuit bakken. Blijkbaar zat er toch nog lucht tussen de klei. 


Weer eens wat nieuws geprobeerd. Majolica techniek. Dat is het aanbrengen van onderglazuur op bijvoorbeeld een biscuit gebakken schaal en daarop met unidekor iets schilderen. Hahaha nee het lijkt niet op Miro, die werkte veel strakker. Maar zo leuk om uit te proberen.

Op internet zag ik een beeld van een mensfiguur dat mij erg aansprak doordat er zowel strakke als ronde vormen waren gebruikt. Het betreffende beeld was donker van kleur. Geen idee of het brons was of een ander materiaal.

Met witbakkende klei heb ik naar aanleiding van het voorbeeld dit beeld gemaakt. Dagdromen!