(Fantasie) dieren van keramiek

Zorgen over het klimaat

De vele verontrustende beelden en verhalen in kranten op tv en overige media, waar je  hoort en ziet het leefgebied van de ijsbeer in het gedrang is was aanleiding dit beeld te maken. De kleur van de bol is diepzee blauw gekleurd. De kleine ijsschots stelt de steeds kleiner wordende ruimte voor.


Soms laat ik me inspireren door werk van andere kunstenaars. Maar ook vind ik het leuk om fantasie figuren te maken. Werk met een knipoog. Onderstaand een aantal voorbeelden.

Deze vrolijke kat is bij de overbuur gaan wonen. Het glas is leeg, maar daar is normalerwijze geen sprake van. En de atalanta vlinder was ook onder de indruk van al die vrolijkheid.


Het hondje is inmiddels verhuist naar Ineke mijn "oude" buurvrouw te Doesburg.


Aan de hand van een voorbeeld op internet heb ik deze kikkerkom gemaakt. 


Beeldjes op kleine bollen

In de loop van de tijd heb ik een reeks keramieke beeldjes gemaakt met als basis een kleine ronde bol.

Inmiddels zijn er 3 met een olifant, een met een oeros, een met een leeuw, een met een kat en een met een dansend varkentje. 

Op speciaal verzoek van kleinzoon Nick, die het sterrenbeeld Leeuw heeft, heb ik dit beeldje gemaakt.

De gespikkelde olifant woont inmiddels bij mijn goede vrienden Elma en Bert in Tiendeveen. De oeros is nog thuiswonend.

Het dansende varkentje is speciaal gemaakt voor Tessa en woont in Creil. De slapende kat is nog thuiswonend.


Bijzondere beesten en andere rare vogels

Zou deze zebra zwanger zijn?  Helaas we zullen het nooit weten want op een zeker had ik alleen haar kop (of heeft een zebra ook een hoofd?) in mijn handen. Misschien maak ik op termijn er weer een, maar dan met juiste proporties.

De giraf vindt het nederlandse klimaat niet zo fijn, vandaar de gebreide sjaal om z'n nek. 


Ook hier weer een olifant, maar nu zonder bol en een zeer vriendelijke draak.

Lang geleden leefden er veel draken op onze planeet. Velen zijn verdwenen en ook deze heeft een fikse vorstperiode niet overleefd. De vleugels vielen eraf. 

Leerpuntje: Laag gebakken keramiek 

NIET buiten laten staan als het vriest!

Suus en Juultje kijken vol verbazing naar het gezin knorpieper. Je ziet ze denken, wat zijn dit????

Het Chinese sterrenbeeld van mijn Gijs is de aap. En ja, dat inspireerde mij tot dit beeld. Volgens de Chinese omschrijving is de aap vrolijk vol energie en nieuwsgierig. Wel .... uit ervaring kan ik zeggen dat dat klopt.


Hoe dit beeld is ontstaan is een apart verhaal. Eerst maakte ik met behulp van een mal twee ronde schalen. Die heb ik met kleipap  aan elkaar gemaakt en zo ontstond een cirkel van ongeveer 30 cm breed en 10 cm hoog. Omdat ik geen idee had wat ik er verder mee wilde leek het met leuk om er een salamander op te zetten, vervolgens kwam er een kikker bij en een paar slakken en nogal wat decoratie. Na de biscuit bak heb ik met glazuur het nodige uitgeprobeerd. Het resultaat zie je bijgaand. Ja er ontstaan aparte  dingen als je  zonder plan aan de gang gaat.

Ook nu kon ik het weer niet laten om eerst een bol te maken. En dan volgt de vraag "wat ga ik er dan van maken". Bij dit beeld ben ik geïnspireerd door een fraaie video opname van mijn broer Bert over heel veel wilde zwijntjes. Niet dat het beest erg lijkt op een wild zwijn, maar eerder op een wild varken. Dus een beeldje met een knipoog.


Omdat onze kleindochter India heel erg goed kan paardrijden en ook omdat ze  haar verjaardag viert is dit beeldje naar haar toe verhuisd. 

Zij was blij verrast.


Een bezoek aan het Bonnefantenmuseum te Maastricht

Bijgaand beeld is ontstaan nadat we de tentoonstelling van  Grayson Perry bezochten. Hij staat bekend om zijn keramische vazen en andere keramische objecten, maar ook wandtapijten en andere grappige kunstwerken. 

Het (voor)beeld van Grayson Perry


 

 

 

Het is superleuk om met levensechte modellen te werken.