Werken met klei

Binnen atelier 6 zijn allerlei verschillende workshops te volgen. Ik was benieuwd of ook het werken met klei me kon bekoren. Ook nu startte ik met een workshop waarbij er verschillende opdrachten en technieken werden doorlopen. Het grote verschil is dat bij het beeldhouwen je altijd alleen maar materiaal weghaalt om tot een vorm te komen. Bij klei kan je meerdere kanten op, zoals het wegsnijden van overtollige materiaal, maar ook het toevoegen ervan.

De eerste opdracht luidde maak een tors. Met behulp van een foto van een beeld van de beeldhouwer Jan Pater ging ik aan de slag.

De tweede opdracht luidde het maken  van een reliëf. Ook weer aan de hand van een foto. Het resultaat zie je bijgaand.  

De derde opdracht was het maken van een kop. Gestart werd met een lange pin op een plank. Daar omheen werden, heel strak, natte repen krantenpapier gedaan om een basis te hebben voor het maken van de kop. Hier omheen werd de klei aangebracht en werd de kop gevormd. Het is een fantasie kop geworden. Toen de klei stevig genoeg was is de kop open gesneden en heb ik de kranten met een grove tang verwijderd. Een pittige klus. Daarna moest de kop weer gesloten worden met klei-pap om de opening weer dicht en onzichtbaar te maken. 

Een bezoek aan het Bonnefantenmuseum te Maastricht

Bijgaand beeld is ontstaan nadat we de tentoonstelling van  Grayson Perry bezochten. Hij staat bekend om zijn keramische vazen en andere keramische objecten, maar ook wandtapijten en andere grappige kunstwerken. 

Het (voor)beeld van Grayson Perry

Grote broer en kleine zus

Het plan was om een slungelachtige jongen te maken. Maar gaandeweg werd het een relaxte figuur. Dit beeld is gemaakt van bruin bakkende klei en is ruim 30 cm hoog.

En dit is natuurlijk kleine zus. Gemaakt van witbakkende klei en slechts 20 cm groot.


Zorgen over het klimaat

De vele verontrustende beelden en verhalen in kranten op tv en overige media, waar je  hoort en ziet het leefgebied van de ijsbeer in het gedrang is was aanleiding dit beeld te maken. De kleur van de bol is diepzee blauw gekleurd. De kleine ijsschots stelt de steeds kleiner wordende ruimte voor.


Keramiek met een knipoog.

Soms laat ik me inspireren door werk van andere kunstenaars. Maar ook vind ik het leuk om fantasie figuren te maken. Werk met een knipoog. Onderstaand een aantal voorbeelden.

Deze vrolijke kat is bij de overbuur gaan wonen. Het glas is leeg, maar daar is normalerwijze geen sprake van. En de atalanta vlinder was ook onder de indruk van al die vrolijkheid.

Het hondje is inmiddels verhuist naar Ineke mijn "oude" buurvrouw te Doesburg.

Aan de hand van een voorbeeld op internet heb ik deze kikkerkom gemaakt. 


Beeldjes op kleine bollen

In de loop van de tijd heb ik een reeks keramieke beeldjes gemaakt met als basis een kleine ronde bol.

Inmiddels zijn er 3 met een olifant, een met een oeros, een met een leeuw, een met een kat en een met een dansend varkentje. 

Op speciaal verzoek van kleinzoon Nick, die het sterrenbeeld Leeuw heeft, heb ik dit beeldje gemaakt.

De gespikkelde olifant woont inmiddels bij mijn goede vrienden Elma en Bert in Tiendeveen. De oeros is nog thuiswonend.

Het dansende varkentje is speciaal gemaakt voor Tessa en woont in Creil. De slapende kat is nog thuiswonend.


Bijzondere beesten en andere rare vogels

Ook zebra's kunnen last hebben van obesitas. Maar ze zijn wel lief.

De giraf vindt het nederlandse klimaat niet zo fijn, vandaar de gebreide sjaal om z'n nek. 

Ook hier weer een olifant, maar nu zonder bol en een zeer vriendelijke draak.

Suus en Juultje kijken vol verbazing naar het gezin knorpieper. Je ziet ze denken, wat zijn dit????

Het Chinese sterrenbeeld van mijn Gijs is de aap. En ja, dat inspireerde mij tot dit beeld. Volgens de Chinese omschrijving is de aap vrolijk vol energie en nieuwsgierig. Wel .... uit ervaring kan ik zeggen dat dat klopt.


Hoe dit beeld is ontstaan is een apart verhaal. Eerst maakte ik met behulp van een mal twee ronde schalen. Die heb ik met kleipap  aan elkaar gemaakt en zo ontstond een cirkel van ongeveer 30 cm breed en 10 cm hoog. Omdat ik geen idee had wat ik er verder mee wilde leek het met leuk om er een salamander op te zetten, vervolgens kwam er een kikker bij en een paar slakken en nogal wat decoratie. Na de biscuit bak heb ik met glazuur het nodige uitgeprobeerd. Het resultaat zie je bijgaand. Ja er ontstaan aparte  dingen als je  zonder plan aan de gang gaat.

Ook nu kon ik het weer niet laten om eerst een bol te maken. En dan volgt de vraag "wat ga ik er dan van maken". Bij dit beeld ben ik geïnspireerd door een fraaie video opname van mijn broer Bert over heel veel wilde zwijntjes. Niet dat het beest erg lijkt op een wild zwijn, maar eerder op een wild varken. Dus een beeldje met een knipoog.


Omdat onze kleindochter India heel erg goed kan paardrijden en ook omdat ze  haar verjaardag viert is dit beeldje naar haar toe verhuisd. 

Zij was blij verrast.


Naar voorbeeld van het Beemster beeld.

Een aantal jaren geleden vroeg Bianca, onze schoondochter, of ik speciaal iets voor de familie wilde maken. Ze verwees naar een beeld dat ze in de Beemster had gezien. Verschillende keren ben ik er aan begonnen, maar steeds lukte het vormgeven niet goed.

Na een tijdje toch maar weer begonnen en na het nodige puzzelen met de juiste verhoudingen ontstond deze vrouw in balans.

Het beeld is inclusief hardstenen sokkel ongeveer 27 cm hoog. Het is gemaakt van witbakkende klei en een glazuur van champagnekleur.

 

Het beeld heeft een mooie plek gekregen in hun huis te Rustenburg.